Nimis och Arx

I naturreservatet på Kullaberg står konstnären Lars Vilks skapelser Nimis och Arx. Nimis är ett virrvarr av tunnlar och torn, byggda av drivved, och sträcker sig upp till 25 meter upp i luften. Vilks påbörjade arbetet med Nimis i början på 1980-talet och har sedan dess stridit mot myndigheterna på grund av det faktum att konstverket är uppfört i ett naturreservat. Striderna till trots är det en populär turistattraktion och tusentals människor tar sig till konstverket varje år för att uppleva det på plats.

Intill Nimis ligger Arx, en "bok" byggd av sten och betong. Stenarna är numrerade med sidnummer och bildar tillsammans en av de tyngsta böckerna i historien, "Arx - en bok om det outsägliga" och väger in på nätta 150 ton fördelat över 352 sidor.

Vägen till Nimis och Arx kan vara lite besvärlig och är tidvis ganska brant. Det är viktigt att ta på sig ett par rejäla skor och ta med sig en flaska vatten på turen. Små barn och vuxna med dålig fysik bör inte försöka besöka konstverken landvägen. Tänk också på att vid dåligt väder är både stigen samt själva konstverken väldigt hala och det kan vara lätt att ramla och göra sig illa. En solig, lagom varm dag är dock ett besök i den självutnämnda staten Ladonien en upplevelse utöver det vanliga.

Vägbeskrivning

Från parkeringen vid Himmelstorps hembygdsgård följer man de gula markeringarna ned till konstverken.

Boka din ledighet online

Du vet väl att du kan boka din ledighet online utan bokningsavgift och spara 75:-? Det går snabbt och enkelt och du får en faktura hemskickad direkt till dig. Om du har några frågor är du som alltid välkommen att höra av dig till oss. Välkommen!

Öppna onlinebokningen

Badvädret

Höganäs Energis väderinformation meddelar att det är 20°C i vattnet idag. Lufttemperaturen är 19°C.

Läs mer

Följ oss på Facebook

Följ oss på Facebook för att ta del av vad som händer året runt på campingen. Du hittar oss på facebook.com/campinglerberget.

Lerbergets Camping i Höganäs

Lerbergets Camping i Höganäs | Lerbergsvägen 151, Lerberget

Phone | +46 (0)42 - 33 14 00

E-mail | info@lerbergetscamping.se

Facebook | facebook.com/campinglerberget